Durim Gerguri
Feja dhe Shkenca

Arti islam

Islamic Art

 
artit dhe arkitekturës islame
artit dhe arkitekturës islame i referohet arritjeve artistike në ato toka ku, nga shekulli i 7 në, ISLAM u bë besimi dominues. Traditës islame përfshin artet e Lindjes së Mesme, Afrikën e Veriut, Spanjë, Anatolia dhe Ballkani, Azia Qendrore, dhe Indi veriore dhe qendrore, që nga koha secilën nga këto fusha u bë muslimane që në 622 AD në pjesët e Arabisë dhe si në fund të shekullit të 15 për Stamboll, pjesë të Ballkanit, dhe Indi qendrore. xcluded përgjithësi nga parasysh në këtë kontekst janë të artit të Afrikës sub-Sahariane dhe lindore, Indonezia, Malajzia, Filipinet, dhe pjesët muslimane të Kinës. Këto zona nuk e ka miratuar Islamin deri në relativisht vonë, zakonisht pas shekullit 16, dhe deri në atë kohë të krijimtarisë artistike të tokave qendrore muslimane e kishte dobësuar, artet e tyre kanë tendencë të jenë më afër traditave lokale.

 
KARAKTERISTIKAT E PËRGJITHSHME
Gjatë mijëvjeçarit më krijuese në artin islam (rreth 650-1650) karakteristika të caktuara kryesore doli që erdhi për të karakterizojnë stilin islamike e artit dhe arkitekturës. Këto karakteristika të përbashkëta u paraqit, pavarësisht dallimeve në mjedisin në mes të tokave të tilla të ndryshme si mesdhetare Spanja, steppic Azinë Qendrore, Algjeri malore, thatë Saudite, dhe subtropikale Indus Valley, dhe përkundër diversitetit kulturor të grupeve të tilla etnike si arabët e largët, Berberët, persianët, turqit , dhe SHBA. Traditës islame në zhvillim tërhoqi për trashëgiminë e komplekse artistike që përfshinte artin vonë romake, arti të hershëm të krishterë të Bizantit dhe Copts, dhe arti Sassanian të Persisë, dhe për ndikimet më të vogël nga mongol, Azisë Qendrore, dhe burimet indiane.

 
Funksioni i artit:
Nga fillimi artin e tij islam ishte një art krijuar për vendosjen e jetës së përditshme. Më të arkitekturës fetare, sidomos XHAMIA dhe minarja, u ndërtua më pak si një dëshmi për All-llahun se si një vend ku njerëzit të mund të shpreheni më së devotshmërisë e tyre dhe të mësojnë parimet e besimit. Përveç që përdoret për të dekoroj ndërtesa, pikturë islame zhvilluar kryesisht në formën e librit ilustrim dhe ndriçim. vepra të tilla pikturuar janë krijuar përgjithësisht jo si mbaron në veten e tyre, por për të ndihmuar të shpjegojë një tekst shkencor, ose për të rritur kënaqësinë e leximit të historisë apo letërsisë.

 
Në fushën e artit dekorativ stilin Islamik dallohet nga risi dhe cilësi të jashtëzakonshme të teknikave të përdorura në marrjen e objekteve utilitar. Këto teknika përfshijnë zbatimin e glazes i shndritshëm dhe ngjyra të pasura në qeramikë dhe qelqe; inlays ndërlikuar prej argjendi që të transformojë sipërfaqet e metalwork bronzi; llaç bujar zezë e me erë dhe gdhendur panele muri druri, dhe motive të ndryshme pafund të endura në tekstile dhe rugs. Në pothuajse të gjitha rastet e objekteve dekoruar-a Ewers, gatim cauldrons, shandanët, apo raste të pen-shërbyer krejtësisht për qëllime praktike, efektin e tyre estetike kishte për qëllim mbi të gjitha në bërjen e aktiviteteve të përditshme apo arkitektonike vendosjen e më të pëlqyeshëm Gjykata e luanëve, një nga dy oborret e kryesore të vendosura në shekullin e 14-Alhambra Palace, Granada, Spanjë, është një nga shembujt më të artikuluar të arkitekturës islame. Dekorimin e përpunuar e brendshme përfshin një profesion të punës muqarna delikate.
Burimet e Patronazhit. Shumica dërrmuese e mbijetuar shembuj të artit islam reflektojnë patronazhin e një spektër të gjerë shoqëror, shumica e patronazhit që vijnë nga bota urbane të qyteteve të mëdha islame. Nga Cordoba në Spanjë në Samarkand në Azinë Qendrore, qytetet ishin Qendrat e mësimit islam dhe të pasurisë tregtar. Nga mijëra objekte qeramike zbuluar në qytetin Persian të Nishapur, të njohur nga lusterwares fatimid Kairo, apo bronx shumë inlaid nga Herat (Afganistan) ose Mosulit (në Irak), më janë bërë për të borgjezisë së qyteteve. Stilet e këtyre objekteve të reflektojnë preferencat e këtyre banorëve urban, variacionet në cilësi me sa duket reflektojnë ndryshime lokale në çmim dhe standardet e vlerësimit.

 
Përveç artit të krijuar për shtresat urbane të botës islame ka pasur një art i shkëlqyer i mbretërve dhe perandorëve. Pak ka qenë ruajtur të këtij arti mbretëror, megjithatë, dhe vetëm me imagjinatë është e mundur për të rindërtuar jetën i vetmuar e pallateve 9-shekullit perandorak në Samara, apo pavionet kënaqësi e Safavids në Iran, të tilla si Ali shekullit 17 Qapu dhe trondisin Chehel në Isfahan. Një zbukuruar exquisitely dhe ewer rralla rock-kristal, ruhet në Muzeun San Marco, Venezia, ofron një aluzion i pasuri oh 10 - dhe 11 - artit të shekullit fatimid në Kajro, thesaret e panumërt në muzeun e pallatit Topkapi, Stamboll, dëshmojnë për pasuria e madhe e osmanëve turq.

 
karakter dekorativ i Artit.
Një karakteristikë themelore të artit islam është shumë e saj është e cilësisë së fuqimisht dekorative dekorativ. Një shumëllojshmëri e llojeve arbitrare gjeometrike, lule, ose të tjera të harton - të tilla si vorbull, gërshetohet arabesque - priren të mbizotërojnë mbi një motive të veçanta të marra nga natyra ose nga një version i idealizuar i botës natyrore. Edhe pse nuk janë përjashtim shumicën e shpejtë të motive, çdo gjë dekoruar nga monumentet arkitektonike të kufijve dorëshkrim, nuk shihen të mbajnë lidhje të drejtpërdrejtë me një realitet të perceptuar me sy edhe CALLUGRAPHY artin e dorëshkrimit të bukur, shpesh duket larguar nga kuptimi i fjalëve të përshkruar; funksionon në vend më shumë si një element në hartimin e përgjithshëm dekorative në këtë art dekorativ tendencë islame në kontrast të fortë me artin e përfaqësimit të Perëndimit në të cilin kuptim të saktë ikonografi janë të bashkangjitur në forma më e artistike.

 
Nëse në fakt myslimanët e botës mund të ketë kërkuar që të transmetojë mesazhin konkrete me format e saj abstrakte, është një subjekt i një debati mes dijetarëve disa mundësi janë sugjeruar. Njëra është se muslimanët prirur të refuzojë përfaqësimin e dukshme në artin e tyre të theksojmë se realitet i dukshëm është një iluzion, por dhe se vetëm Allahu është abstraksion i vërtetë në këtë mënyrë u bë një mënyrë për të bërë një pikë shumë specifike teologjike. Një tjetër teori thotë se një art i cili kërkoi mbi të gjitha për të përmirësuar vendosjen e aktiviteteve të njeriut në vend se të urdhërojë sjelljen e njeriut ose bindjet, ishte i detyruar nga nevoja për të zhvilluar format abstrakte se sa forma me një kuptim të vetëm e qartë.

  
këtij shekulli 12 bronzi temjan ndezjes nga Gurgan, Irani, është përfaqësues i metalwork shumë dekorative të periudhës Seljuk. mbishkrimet Kufic, të tilla si që rrethojnë gjoksin e kafshëve, janë garniturë e zakonshme për të gjitha format e shprehjes artistike islame. (Muzeu Arkeologjik, Teheran.) (Poshtë) Ky tilework lehtësim nga një mauzole në fund të shekullit të 14 në Fathabad, Uzbekistan, typifies artikulimit të mbishkrim arkitektonike të periudhës Timurid. (Victoria dhe Albert Museum, London)

 
Një shembull i shkëlqyer i përfshirë në vështirësi edhe përcaktimin e këtij problemi qëndron në muqarnas (nganjëherë quhet krimb apo motiv stalaktit), një formë e ornament tavan të përbërë nga, njësive të vogla tre-dimensionale shpikur në Iran në shekullin e 10 dhe në fund gjetën kudo nga Spanja deri në Indi. Muqarnas duket në shikim të parë për të ai një arband motiv dekorativ arkitekturës në mënyrë rigoroze. Në pro iranian të shekullit 11-të dhe 12-të, megjithatë, tavan muqarnas mbart një rëndësi strukturore, në të cilën pjesë të projektimit janë të theksuara me kujdes me thrusts mbështetje nga kube. Në tavanet faceted intricately e Alhambra Granada maure jashtë apo Porlatina Cappella (Palantine Chapel) në Palermo, mbishkrimet dhe sekuencë të veçantë e harton tregojnë se në tavan muqarnas kishte për qëllim për të përfaqësuar simbolikisht kube e qiellit. Shembuj të tjerë ekzistuese tregojnë se shumë motive në dukje abstrakte në artin islam kryer shtresa të holla të kuptimit të dukshëm ose nëpërmjet kontekstit të tyre ose nëpërmjet një mbishkrim. 

 
Tendencë IconocIastic.
Një tjetër karakteristikë e artit islamik është ajo që është quajtur përgjithësisht Ikonoklastia e saj, ose refuzimin e përfaqësimit e imazheve fetare dhe qenieve tjera të gjalla. Në shumë mënyra Ikonoklastia term nuk është e përshtatshme të shkaktojnë asnjë deklaratë formale doktrinore ndaj përfaqësime që kanë të tillë u shfaq në Kur'an, por vetëm në Hadith (traditat), një shkrim më vonë. Edhe atje deklaratat janë të rastit dhe të pjesshme (dekorimin e banjot ose kate, për shembull, janë të përjashtohen nga ndalimi i). Megjithatë, është e vërtetë se arti e hershme islame ndryshuar për herë artin e shekujve të mëparshëm duke u kujdesur për të shmangur përfaqësimin e njerëzve dhe kafshëve. Nëse kjo mungesë dëshire u rrjedhin nga një ndalim ende dalluar fetare ose nga një kërkim për një identitet kulturor të dallueshme nga identitetet e traditave të tjera mbetet një çështje e debatit të studiuesve.

 
Parësinë e kaligrafi.
Arti i kaligrafisë luajtur një rol të spikatur në të gjithë botën e Islamit. Për shkak të lidhjes së saj me shpalljen hyjnore, alfabeti arab të bëhet mjet për gjuhë të tilla të ndryshme si persisht dhe turqisht. Përveç kësaj, kulturën islame në përgjithësi ishte mjaft me gojë, për këtë arsye, vëmendje e pazakontë është dhënë për transformimin e të shkruarit në një shprehje tërheqës shikimi i formave estetike. Nga kënde të mprehta të Kufic në fillim me ritmet rrjedhin të shkrimit më vonë Persian shekasteh ose me kompozime formal të një tughra osman (stema perandorake), sisteme shumë të ndryshme me përmasa mes letrave, marrëdhëniet midis pjesëve të letrave, dhe marrëveshjet e fjalëve janë zhvilluar . Ndikimin e një magjepsje me shkrim shfaq në të gjithë botën islame: qeramika, objektet metalike, tekstile, dhe arkitekturën e fituar të gjitha format kaligrafike, si një mjet për të vlerësuar universalisht e ornament. Një fletë nga një dorëshkrim Kur'an (c.900)) tregon script këndore Kufic përdoret për tekstet e shenjta deri në shekullin e 11-të. Theksi islame në literaturën çoi në zhvillimin dhe përsosjen e stileve të fuqishme dhe të mrekullueshëm dekorative kaligrafike. (Nelson Galeria e Artit dhe Atkins Muzeu i Arteve të Bukura, Kansas City, Mo)

 
Zhvillimi historik
Edhe pse nuk ka kronologji i pranuar universalisht e artit islam dhe arkitekturës ekziston, këto tri periudha të mëdha janë në përgjithësi të njohin periudhën e Formimit (650-l000), periudhën e MiddIe (1000-1250), dhe periudhën e vonë (në 1250).

 
Periudha formues.
Nga rreth 650-1000-nën umajad dhe CALIPHATES fillim Abasit si dhe të dinastive të para lokale në Spanjë, Egjipt, Iran dhe lindore-në botën myslimane krijuar format e saj të identifikuar, nga xhamitë për të projektimit abstrakte njohur si arabesque. monumenteve të mëdha nga kjo periudhë janë gjetur në të gjithë botën islame-xhamitë e Cordoba, Ibn Tulun në Kajro, Damask, Samara, dhe Kupola e Rock në Jeruzalem, vende private si khirbat-al-Mafjar në Palestinë. vende mbretërore si Samara në Irak e arkitekturës urbane të Bagdadit. qeramika kallaj-qelqi në Irak, Egjipt, Iran dhe verilindore, do të punojë dhe të Rock dhe kristal gdhendje në Egjipt, gdhendur ivories në Spanjë. Megjithatë zona më me ndikim dhe ndoshta më krijuese ishte Iraku i cili mbeti qendër të botës muslimane deri në fillim të pjesë e shekullit të 11. Edhe pse disa nga qeramika më shumë imagjinative janë gjetur në Nishapur në Iran lindore, ajo ishte ndoshta në Irak se teknikën e lusterware origjinën (9 shekulli) së bashku me forma të tjera unike islame të artit dekorativ.
 
Al Qubbat-Sakhra, ose Kupola e Rock, Jeruzalem, është një nga tempujt më të hershme dhe më të rëndësishme islame. Ndërtuar (697) nga Abd halifit umajad-al-Malik, struktura tetëkëndësh ngjan më afër arkitekturës kristiane se ajo ka islamike. Një kolonadë dyfishtë e shtyllave Korintike ndan brendshme në dy ambulatories koncentrik duke u përqëndruar në al-Sakhra, apo Rock Shenjtë, të rëndësishme për islam, çifut, dhe traditën e krishterë. E brendshme është e zbukuruar me mermer lavishly quartered dhe mozaikë natyrore qelqi, mozaikët fillimisht mbulon sipërfaqeve të jashtme u zëvendësuan me dekoratë qeramike gjatë shekullit të 16-Kube dyfishtë është i mbuluar me drurë të pranishëm me fletët e aluminit shkëlqyeshëm. 

 
Periudha e Mesme.
Vitit 1000 shënon fillimin e periudhës së Mesme e artit islam. Gjatë kësaj periudhe të shkëlqyer, ndërpre nga pushtimi mongol gjatë fillim të shekullit të 13-të, një numër i madh i stileve lokale u formuan. Lindore Iran, Iran perëndimore, Irak, Egjipt, Anatolia (sapo pushtuar nga selxhukëve), Afrikën Veriore dhe Spanjë, të gjitha të fituara veçantitë e tyre stilistike dhe ikonografik, të cilat korrespondonin me dallimet politike dhe sociale në mes krahinave dhe dobësimin e autoritetit qendror. Kairo, Nishapur, Herat, Isfahan, dhe Qendra Anatolisë të Konias rivaled qytetit hershme islame kryeqyteti i Bagdadit në rëndësisë kulturore dhe artistike. Megjithatë, temat e zakonshme u mbajtën në artin e këtyre qendrave të ndryshme. Në qytetet e pothuajse të gjitha islamik një arkitekturën e kështjellat dhe muret e qytetit në vend se të pallateve reflektuar fuqinë e re e një elite ushtarake. E ardhshme për të xhamive të vetme janë ndërtuar xhami të vogla private, mauzoleume për njerëzit e shenjtë, dhe madrasahs (shkolla e ligjit dhe teologjisë) ose khanqahs (qendrat semimonastic për njerëzit e shenjtë dhe gra). Kjo përhapjen e komplekseve arkitektonike ne qytete islame ilustron kompleksiteti në rritje i sistemit fetar musliman gjatë kësaj periudhe. Në të gjithë botën myslimane një theks të ri i është dhënë forma e jashtme e arkitekturës (minare, portat, dhe kubet), si dhe për të muqarnas.

 
Të reja apo reinvented teknikat në artet dekorative minai-, ose enameling në qeramikë, pikturë famë në xhami, dhe inlays argjendi në metalwork-bërë të mundur për të rritur numrin dhe karakterin e temave ilustruar. Krejt papritur në pjesën e dytë të shekullit të 12-të, gjatë kësaj periudhe të tensionuar në Krijimtari artistike, librat filluan të ilustruar. Arsyet për këtë përhapjen e formave të reja të përfaqësimit janë të vështira për të vlerësuar. Në pjesën ajo reflektohet kontakte të reja me kulturat e tjera (India dhe perëndimit të krishterë), por ai ndoshta ka reflektuar edhe një nevojë të brendshme për shprehjet më komplekse të një kulture të pasur. Periudha e Mesme ishte gjithashtu një epokë kur misticizëm filloi të ndikojë në të gjitha aspektet e devotshmërisë musliman dhe kur traditat kulturore lokale, veçanërisht ato në Iran, filloi të pohoj vetë. Kjo faqe dorëshkrim (c. 1250) nga periudha Abasit, që përshkruan një përfaqësim i çuditshëm i shigjetari lidhur me sagittarius pozicionuar në mes të hënës dhe Jupiteri, pasqyron interesin në shkencë Astrological që lulëzoi në qytetërimin islam nga 8 të shekullit të 13. traktatet shkencore përbënin një pjesë e madhe e traditës dorëshkrim të periudhës së Abasit. (Nationale Bibloiotheque, Paris)

 
Periudha e vonë:
Pas pushtimit mongol shkatërruese of 1220-1260 botës muslimane të bëhet më rreptësisht e ndarë politikisht dhe kulturalisht. Subjektet e veçanta gjeopolitike që u shfaqën tendenca të mbeten të pavarur nga njëri-tjetri, edhe pse ende shpesh subjekt i ndikimit të përbashkët. West në lindje, zonën e përbërë nga Egjipti , Palestinë, dhe Sirisë; Empir osman, Iran, Indi dhe muslimane. 

 
Në Perëndim muslimane, Islami ngadalë u zhduk nga Spanja, duke arritur kulmin me rënien e Granadës në vitin 1492, por u ruajt në Afrikën e Veriut. Arti maure dallohet kryesisht nga adorning shkëlqyer gjeometrike zbukurime kryesisht private, interiorized, monumenteve arkitektonike. Kjo traditë është ruajtur i mrekullueshëm dekorative nga Mudejars, maurët e mbetur në Spanjë, pas reconquest e saj nga të krishterët, dhe ushtruar një ndikim të fortë mbi stilet më vonë spanjisht e craftwork dhe arkitektonike ornament. Me përjashtim të kryevepër unike e pallatit 14-shekullit Alhambra, megjithatë, shumica e të artit perëndimor islam priren të jenë kreative dhe të përsëritura, me risitë e kufizuar në artin e objekteve.
(Shih ART maure dhe arkitekturës.)
Nga 1258-1517 zona e përbërë nga Egjipti, Palestina, Siria dhe u qeveris nga sistemi unik i skllevërve ushtarake e njohur si Mamelukes. arritje e madhe e saj artistike ishte në arkitekturë, vërtetuar si nga numri i madh i monumenteve mamluk ende ruajtur në qytetet e Kairo, Jeruzalem, dhe në një masë më të vogël, Damasku dhe Aleppo. Për arsye komplekse ekonomike dhe sociale të klasave të pasura të investuar në projekte të madhe arkitektonike që transformuar këto qytete. Ndërtesat janë tradicionale në funksion, por forma e tyre dhe teknikat e-gurit të shkëlqyer, shkëlqyeshëm portat e dekoruar dhe minaret, komplekse pro-shfaq një nivel të sofistikimit dhe të panjohur deri tani të cilësisë në botën islame. Një shembull karakteristik, renditet ndër kryeveprat e arkitekturës botërore, është medrese të madh të Sulltan Hasan në Kajro. Ndërtuar rreth një gjykatë katror mbuluar nga katër vaults larta kryq, ajo shtëpi mauzoleun e sulltanit, kurorëzua me një kupolë të madhe. 

  
  
Një balonë sirian emaluar (c.1300, Muzeu Britanik, Londër) karakteristika Arabesques bujar dhe modelet gjeometrike Prodhuar në art shumë i sofistikuar i prodhuar nën Mamelukes, si linjat elegante (majtas) e xhamisë-Xhami I Shah (1612-1638 ), Isfahan, Iran, shkurtoj arkitekturë simetrike e Safavids
 

 
Kjo miniaturë (1485), nga ana e calligrapher Herat dhe artist Mirak Naqqash, ilustron një skenë nga "Khusrau dhe Shirin" segment të Khamseh Nezami-së, një poemë 12-shekullit dramatike. Naqqash punës së, në zbatimin e saj të saktë dhe të unifikuar të projektimit, ilustron stilin Herat e ndriçim dorëshkrim. (Chester Beatty Library, Dublin.)

 
Të dinastisë osmane, që ka filluar në Anadoll perëndimore, pushtoi Ballkanin dhe mori Kostandinopojën në 1453 dhe gati të gjitha vendet islame rreth Mesdheut nga 1520. Një e fortë, shtet të centralizuar, Perandoria Osmane koncentruar energjitë e tij krijuese në zhvillimin e një arkitekture unike logjike xhami. Që në fillim të shekujve 14 dhe 15, në Bursa dhe lznik, osmanët zgjodhi për të përdorur kube vetëm si element qendrore kompozicionale e monumenteve të tyre. Kjo magjepsje me kupolë ishte në pjesën më të madhe të frymëzuar nga kisha bizantine të HAGIA Sophia (e cila u shndërrua në një xhami) dhe arriti kulmin në kryevepër shekullit të 16-të xhamisë (Sulejmanije) Sulejman në Stamboll. arkitekti i saj, Sinan, krijoi monumentet e shumta në shkallë [dhe Stamboll, e cila nga ana bë lloje përshtatur për përdorim nga Jugosllavia në Egjipt. art dekorativ osman, sidomos objektet qeramike dhe pllaka, dhe pikturë miniaturë janë kryesisht derivat të traditave të tjera, edhe pse shumë shembuj janë të rëndësishëm për saktësi të jashtëzakonshme e ekzekutimit të tyre.

 
Nga të gjitha tokat Islame Irani ishte më fort i ndikuar në dyndjet mongole, por kjo përvojë traumatike çoi në një përtëritje të artit, përkundër trazirave të vazhdueshme politike. Sipas Ilkhanids (1280-1136), të Timurids (1370-1502), dhe Safavids (1502-1712), dhe disa dinastive të tjera të vogla arkitekturës Persian shfaqur një spektër të tërë të stileve duke filluar nga monumentality fryrë e xhamisë Sultaniyah me intensive devotshmërisë së mausoleums Samarkand-së, me madhështi ngjyra e monumenteve rreth xhamisë xhaminë-i-Shah Isfahan's. Ajo ishte një imagjinatë, krijues, tradita accretive mrekullueshëm përshtatur për përbërjen e mendimit Persian fetare. Veçanërisht mbresëlënëse është zhvillimin e pikturës Persian. Nga (Libri i mbretërve) ShahNama për poezi lirik të Nizami, letërsisë persiane ishte ndriçuar përmes një grup i mrekullueshëm i stileve të pikturës - ashpër dhe brutale në fillim të shekullit të 14-të para poetike të ndërlikuar në shekullin e 15, dhe të shënuar me saktësi detajet e jetës së përditshme vërejtur në kohët e mëvonshme.
(Shih Arti Persian Dhe Arkitekturë.)

 
Më larg në lindje, pas disa shekujsh të sundimit të dinastive të ndryshme nga ushtarake, islame Indi arriti apogee saj nën moguls (1526-1707).

 
Arkitektura e tyre ishte i frymëzuar shpesh nga Persia, por të fituara shpejt identitetin e vet përmes përdorimit të materialeve të lokale dhe teknikat. Arritjet mongol në arkitekturën janë më mbresëlënëse në ndërtesa të tilla festohet si Mal Tag ose kompleks urban të Fatehpur Sikri. Ndikimi perse ishte gjithashtu u ndjenë fuqishëm në pikturë në vitet e hershme, por shpejt u bë i artit Mogul frymëzuar unike nga saktësi të shquar dhe njohuritë njerëzore të dukshme në traditat vendase indiane e pikturës.
(Shih Arti mongol dhe arkitekturës.)

 
Bibliografia:
Arnold, Thomas W., Pikturë në Islam (1928; repr 1965.); Aslanapa, Oktay, Arti turke dhe Arkitekturë (1971); Ettinghausen Richard, arabe Pikturë (1962) dhe, si ed, islam Arti në Muzeun Metropolitan (. 1972); Goodwin, Godfrey, A History of osmane Arkitekturë (1971); Grabar, Oleg, Formimi i artit islamik (1973), Gray, Vasili, persisht Pikturë (1930; repr 1971);. Grube, Ernest J., The World of Islam (1967); Hoag, John D., Arkitektura islame (1977); Kuhnel, Ernest, Arti islame dhe Arkitekturë (1966),, Lane, Arthur Poezi e hershme islame (1957) dhe më vonë islamike Poezi, 2d ed. (1971), Rajs, T. David, Art islame (1965);, Welch SC, Pikturë Persisht (1976); Wilkinson, Charles K., Nishapur: Poezi e periudhës së hershme islame (1973)