Durim Gerguri
Feja dhe Shkenca

'Argumenti' shqiptarizues i Nikola Tesles-Kush ishte Nikolla Tesla?
- I lindur me 1856 në qytetin Smiljan(Kroaci) ,dhe vdiq në Nju Jork në vitin 1943. Ishte një zbulues i madh amerikan në fushën e elektrikës.
-Në Amerikë ai emigroi në vitin 1884. Sipas historis se rrenuar te kohes tesla ishte me origjinë nga një familje serbe(?). Babain e kishte prift ortodoks dhe nënën e pa shkolluar(?) por shumë inteligjente.
Prindërit e Tesles ishin nga Serbia jugeperndimore afër Malit tëZi (O`Neil 2007)


-Ai ishte i krishter ortodoks ,por më vonë në jetën e tij nuk e merrte vehtën si “besimtar në kuptimin ortodoks” dhe e kundërshtonta fanatizmin fetar, pra botëkuptimet e tij fetare ishin të pasigurta ,në bazë të deklaratave që i bënte për fenë (O`Neil 2007)

-Në gazetën “Vecernje Novosti “ shkruan se foton e origjinale të Nikolla Tesllës që po e shofim e ka Slobodan Nikoliçi i Krushevcit  të cilën e  muarr nga një kusheri i Nikollës .
-Fotoja është e vitit 1880, pra 4 vjetë pra se të emigronte në SHBA.

-Nëse vërtetë historia ka nevojë për dokumenta  që e thot me plot kuptim ,publicisti Arben.Llalla , ne në rastin e Nikolla Teslës po bazohemi  në ate që për raste të caktuara ka nevojë edhe për logjikë të thjeshtë.

-Logjika e thjeshtë është kjo ,nëse prindërit Tesles ishin nga Serbia jugeperndimore afër Malit tëZi (O`Neil 2007) kjo do të thot se ishin nga Sanxhaku pa dyshim ; por kurrkund nuk e japin vendin e sakt të asaj Serbije Jugperendimore (?).

-Pastaj babai i tij nuk dinte as shkrim e as lexim deri sa u bë prift ortodoks, dhe u bart familjarisht në Kroaci .Pse në Kroaci?

-Fotoja e tij me veshje kombëtare shqiptare ,e bërë 4 vjet para emigrimit për në ShBA, tregon diçka. A mos ishte fare nostalgjije për të kaluaren e familjes se tij.? Pse serbet e heshtin këte.? Pse mu në veshje kombëtare shqiptare ?  A vërtetë mendonta ai se ishin veshje serbe?

-Pastaj mospërfillja e fesë ortodokse. Ndoshta nuk  e shihte fenë të vetën. A mos iu është imponuar ortodoksizmi?Kjo çka shkrova duhet të jetë vetëm një nxitje për hulumtime të më tutjeshme.

"Por sidoqoftë është më se bindëse Nikollë Tesla ishte shqiptar".

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free