Durim Gerguri
Feja dhe Shkenca

Islami, Perendimi dhe mardheniet midis burrit dhe gruas

Islami, Perendimi dhe mardheniet midis burrit dhe gruas 1 Menyra e mardhenieve ne mes burrit dhe gruas ka qene gjithmone nje ceshtje dhe teme serioze ne fete dhe librat e shumta fetare, dhe secili prej ketyre kete ceshtje e ka shpjeguar dhe pare ne kendveshtrimin e tyre ligjore fetare. Aktualisht ne kohet e sotme egzistojne dy pikpamje ne lidhje me kete,ajo Islame dhe ajo perendimore,dhe cdonjera prej tyre kane dhene nje pikpmaje dhe kendveshtrim te tyre te cilet kane patur pasojat dhe rezultatet e tyre.

Ne fakt nje shqyrtim I kesaj ceshtje do te tregoje edhe ndryshimet qe ekzistojne ne kete fushe midis Islamit dhe perendimit. Popujt e Perendimit per shekuj me radhe kane qene nen sundimin e Kishes dhe presioneve te saje. Ne ate kohe ne emer te Krishtit ftoheshin njerezit ne vetmi dhe largim nga shoqeria dhe bota, per te mos shijuar kenaqesite e saje midis tyre edhe mardheniet seksuale. Ne fakt pas ardhjes se Rilindjes pritej qe keto kufizime dhe shpraztira ti linin vendin drejtesise dhe barazpeshes,dhe ti conte mardheniet midis burrit dhe gruas ne rrugen normale. Por se lideret e Rilindjes te cilet largimin nga sundimi I Kishes dhe liderve te saje e shikonin ne largimin nga feja dhe misticizmi, filluan te shqyrtonin lirine e mardhenieve seksuale. Ne kete menyre propaganda ne lidhje me mardheniet e pa kufizuara seksuale I coi edhe njehere tjeter popujt e Evropes perendimore ne paqartesi. Ne fakt ajo qe I jepte me shume fuqi dhe shtytje kesaj lirie te pakufizuar ishte pikpamja Liberaliste ne shoqerine perendimore. Ne fakt kjo pikpamje nga njera ane theksonte ne lidhje me sundimin e ligjeve hyjnore ne ceshtje personale shoqerore te cdo personi, dhe nga ana tjeter propagandonte kenaqsite e mardhnieve seksuale. Ne fakt pikpamja liberaliste fton popujt e perendimit qe duke mos marre parasysh ligjet dhe urdheresat hyjnore te shkoje drejt kenaqsive seksuale duke mos njohur asnje lloj kufizimi ne kete fushe. Disa mendimtare perendimore nga njera ane po perpiqen qe kete pikpamje ta fusin si nje mendim shkencore. Si shembull ne mund te marrim psikologun austriak Zigmund Frojd I cili deklaron se ndrydhja e instikteve seksuale con ne deshtimin dhe disfaten e cdo njeriu,dhe per ta penguar kete gje sipas tije duhet qe njerzimi te mesohet me lirine seksuale. Bertrand Rasell ishte nje tjeter mendimtare perendimore I cili theksonte ne lidhje me lirine seksuale. Ai e shikonte mardhenien e burrit dhe gruas me persona te tjere si nje gje normale dhe Ligjore,me pak fjale nje bashkshort mund te kete nje person per te lindur femije dhe persona te tjere per kenaqsi seksuale. Megjithate duhet thene se deklarata te tilla te ashtuquajtura shkencore kane patur edhe kundershtimet dhe reagimet e tyre, pasi dihet se kjo lloj ecurie do te kete rezultate teper negative. Ne fakt ajo qe propagandohet ne perendim eshte liria per mardhenie seksuale te shfrenuara. Kjo lloj propagande ka cuar ne ate qe ne shume vende te rinjte ta kalojne kohen vetem pas kesaj ceshtje dhe te mos ta kene mendjen tek puna e qeveritareve te vendit te tyre. Kjo ceshtje ka cuar qe ne vendet e botes se trete njerzit te jene pesimiste per jeten e tyre. Sot jemi deshmitare se si te pasurit duke shfrytezuar mjetet e informimit e kane shtuar tej mase kete lloj propagande. RTV, Shtypi, Librat, Kinemaja dhe Interneti jane shenderruar ne baza te propagandas se mardhenieve seksuale. Por nga ana tjeter keto propaganda te shfrenuara per mardheniet seksuale dhe kenaqsite e saje kane krijuar disa probleme te medha per njerzimin, ne menyre qe shume prej mendimtareve te sotem po japin shenjat a alarmit per shoqerine moderne. Kjo ecuri po e con berthamen e shoqerise, familjen, e cila eshte edhe ngrohtesia e cdo njeriu ne shkaterrimin e saje total. Gjate shekullit te 20 statistikat tregojne, se shkurrorezimi ka patur nje rritje prej 700 % ku kulmin e saje e ka arritur ne fund te ketij shekulli. Sot ne SHBA dhe ne Evrope ne cdo 2 martesa 1 perfundon me ndarje. Ne fakt rritja e ndarjeve eshte si pasoje e propagandas se shfrenuar seksuale. Ne baze te raporteve te dhena nga qendra statistikore Kenisi 37 % e burrave dhe 29 % e grave kane patur mardhenie seksuale dhe kane tradhetuar gjate periudhes se marteses. Rezultat I ketyre tradhetive ne fakt jane ftohtesia e bashkshorteve qe con ne ndarjene tyre e cila po ashtu ka pasojat e saja negative tek femijet. Femijet gjate kohes se ndarjes se prindereve te pare te pakten humbin dashurine nje prej prinderve te tyre, duke e kaluar keshtu pjesen me te madhe te jetes se tyre ne probleme shoqerore. Mardheniet seksuale para martesore jane nje tjeter pjese e lirise seksuale. Ne fakt mardheniet midis vajzave dhe djemeve te rinje ne keto territore jane bere nje gje e natyrshme dhe normale, ku shumica e tyre perpara marteses kane patur mardhenie seksuale zyrtare me shume persona. Nje prej pasojave te ketij shfrenimi eshte edhe semundja e SIDA-s. Sipas te dhenave te eksperteve shihet se grate te cilat kane kryer mardhenie te paligjshme,pervec semundjeve fizike kane pesuar edhe semundje psiqike te cilat I shoqerojne gjate gjithe jetes. Por ne fakt nder rezultate me te keqija dhe keqardhese te ketyre mardhenieve jane edhe femijet e paligjshem, nderkohe qe mendohet se deri ne mes te shekullit te 21 ne SHBA me shume se gjysma e te lindurve do te jene nga keto mardhenie.

Megjithate ne vendet perendimore perdoren mjete dhe menyra te ndryshme qe femra te mos ngelet shtazene ku nje prej tyre eshte edhe abortimi. Ky veprim anti human I cili mund te kuptohet si nje vrasje ndaj nje qenie njerzore ka cuar ne krijimin e shume debateve ne perendim. Ne SHBA lindin me shume se 1 300 femije ne dite nga mardheniet seksuale jo ligjore ku 1 100 prej tyre jane bere objekt aborti. Ne te vertet ne kete vend me shume se 400 mije te posalindur humbin te drejten e jetes. Thene shkurt ata behen viktime e mardhenieve seksuale te prinderve te tyre. Çeshtja e mardhenieve seksuale ne perendim ka shkuar shume here me larte se ajo e mardhenieve midis burrit dhe gruas duke kaluar edhe ne Homoseksualizem. Keto mardhenie te ndyra dhe perverse ne shume vende jane zyrtarizuar. Duhet te themi se kjo eshte nje nga menyrat me te shpifura per te shkaterruar nje familje. Ne fakt ne shume vende perendimore dy burra jetojne se bashku pa asnje lloj problemi sikur kjo te jete nje fenomen natyral. Aktualishte shfrenimi ne lirine seksuale ka sjelle edhe mesazhet e saja negative ne vendet perendimore. Nderkohe qe mendimtaret kane deklaruar se ne rast vazhdimi ajo do te jete nje katastrofe per shoqerine perendimore. Por se feja islame si nje fe e qarte dhe e plote ka pikpamjet e saja te qarta dhe te pasterta ne lidhje me mardheniet midis burrit dhe gruas, te cilet ne do ti shqyrtojme ne emisionin e ardhshem. 2 Ne pjesen e pare te ketij shkrimi ne lidhje me mardheniet femer-mashkull ne perendim theksuam se perendimi mbas periudhes se mesjetes dhe ardhjes se pushtetit liberal, filloi te ndiqte nje rruge ekstreme. Islami si nje mesues I madh dhe I gjere ka dhene rrugezgjidhje te ndryshme ne lidhje me mardheniet femer-mashkull dhe nje nga ato eshte rruga e barazise e balancimit. Ne pergjithesi Islami eshte nje fe e barazise dhe e balancimit, dhe konservatoret dhe ekstremitetin e konsideron jo te drejte. Gjithashtu ne Kuranin e madherishem ne ajetin 143 te sures Bekare,Zoti iu drejtohet myslimaneve duke theksuar: “Ne ju kemi vendosur juve si ummet ndermjetes qe ju te jeni vertetetues ashtu sic eshte pejgamberi per ju”. Ne nje pjese tjeter Zoti I kerkon besimtareve qe te ecin ne rrugen e drejtesise dhe barazise. Nga ana tjeter islami ka nje kendveshtrim te vertete mbi ceshtjet e tjera te njeriut dhe per zgjidhjen e tyre ka dhene rruge shkencore dhe te pershtateshme. Ne kete menyre islami instiktin seksual e konsideron te njejte si ate te urise dhe etjes, instikt I cili duhet te perdoret ne menyre te drejte. Ne kete menyre perkunder disa feve te cilat duan te fundosin deshirat natyrore te njeriut, islami keto deshira I konsideron nevoja natyrale te njeriut dhe mendon se fundosja e ketyre deshirave eshte nje veprim shkaterrimtar. Ne kete menyre, edhe liria e tepert e tyre sjell per njeriun, imoralitetin prishjen dhe menjanimin. Per kete ne perendim vihet re shume nje gjendje e prishur ne mardheniet midis femres dhe mashkullit. Islami ne baze te dy rregullave sic eshte e verteta dhe barazia ben kontrollin dhe bllokimin e instikteve. Ne te vertete duke vene disa kufizime per njeriun sic eshte ajo e mardhenieve dhe sjelljeve seksuale, bene te mundur qe ti jape njeriut nje kuptim me te gjere te lirise e cila ze vend ne ate qe eshte e drejte. Ne menrye qe femra dhe mashkulli ne mardheniet e tyre seksuale te mos bejne gabime dhe te mos menjanohen, islami ka vendosur disa rregulla dhe baza dhe per te balancuar dhe per te rregulluar mardheniet femer mashkull propozon martesen dhe krijimin e familjes. Nga pikepamja e islamit femra dhe mashkulli megjithese kane nevoje per gjinine tjeter dhe lidhje midis tyre ato kane nevoje per nje dashuri e cila mund te krijohet vetem ne lidhjet martesore. Gjithashtu ne rregullin e shoqerise dihet se bazen e saj e perben familja. Kjo eshte ne nje kohe kur liria seksuale dobeson dhe shkaterron te drejtat shoqerore ne kete fushe. Nga ana tjeter e drejta e posedimit te femijes eshte nje e drejte njerezore e cila ne te vertete eshte pergjigjia qe I jepet deshires se njeriut per shtimin e brezave. Ne mardheniet e lira seksuale baballaret nuk e kane kete te drejte natyrale, pasi ne keto mardhenie perkatesia e femijes prindit te tij eshte e paqarte dhe njeriu sipas personalitetit ka edhe identitetin e caktuar. Rruget e islamit jane me shume interes. Martesa nxit jeten dhe perpjekjen ne te, dhe te kesh bashkeshort ne jete eshte nje shprese e njeriut. Eshte e natyreshme qe nga ky interes dhe perpjekje fiton edhe shoqeria. Ne te vertete drejtimi I mardhenieve femer-mashkull drejt nje rruge sic eshte martesa, sjell midis tyre ngrohtesi dhe dashuri. Kjo ceshtje behet shkak I futjes se familjes ne plan te pare dhe si rrjedhoje krijimin e mardhenieve te drejta dhe te sinqerta midis tyre. Kurani I madherishem gjithashtu sinjalozon per kete ku ne ajetin 21 te sures Rum thuhet: ”…dhe nje nga shenjat e Zotit eshte se ai krijoi bashkeshortin nga materja juaj, ne menyre qe te gjeni qetesi dhe midis jush vendosi ngrohtesine dhe miresine, dhe kjo ceshtje eshte shenje per ata qe mendojne dhe llogjikojne”. Ndersa mardheniet jashte rrethit familjar behen vetem per te plotesuar instiktin e tyre. Ne keto lloj mardheniesh te cilat jane dhe burime te disa semundjeve te ndryshme nuk ka asnje lloj ngrohtesie dhe asnje moral midis te dy paleve dhe kjo gje nuk I permbush palet nga ana e dashurise. Keto lloj personash hedhin poshte vlerat morale, dhe duke vazhduar kete jete te tyre behen shkak qe edhe shoqeria te humbe vlerat e saje morale. Ne kohen kur mashkulli dhe femra duke krijur familje sjellin nje rreth te ngrohte dhe plot dashuri, atehere mund te kemi shpresa se do te edukohet nje brez I ri I shendetshem. Femijet te cilet lindin si rrjedhoje e mardhnieve te drejta dhe ligjore dhe jane rritur nen edukimin familjar, padyshim qe do te kene nje te ardhme me te mire se sa femijet te cilet kane lindur si rrjedhoje e mardhenjeve jo te drejta dhe ligjore. Keto femije jane rritur me njerin nga prinderit e vet dhe duke qene se nuk kane patur mbeshtetjen e duhur ata jane shume te dobet perballe problemeve te rrethit te tij. Per kete arsye,shume vjedhes dhe kriminel ne shoqeri jane persona te cilet ose kane patur vetem njerin nga prinderit ose nuk kane pature prinder fare ne kohen kur kane qene te vegjel. Pikerisht ketu mund te shihet fare mire rendesia qe ka kontrolli I mardhenieve, per te krijaur nje shoqeri sa me te shendoshe. Femijet e ketyre familjeve kane nje gjendje shume te mire shpirterore dhe ne fushat shkencore dhe shoqerore jane fitimtare. Islami me rruget e tij ploteson shume te mira dhe shendetin e personit, familjes dhe shoqerise. Per kete arsye te rinjte ne islam inkurajohen drejte marteses. Hazreti Muhamed (s.v.a.s) thekson: “Cdo kush I cili martohet ka perfituar gjysmen e fese se tij, prandaj duhet te beni perpjekje per te perfituar gjysmen tjeter te saj”. Gjithashtu ne mesimet fetare thuhet se ato persona te cilet nuk kane kushte financiare per tu martuar, duhet te ruajne pastertine e tyre. Zoti ne ajetin 33 te surese Nur ne lidhje me kete thekson: “dhe personat te cilet nuk marrin bashkeshorte le te permbahen derisa Zoti ti begatoje ato me te mirat e veta”. Ne pergjithesi barazia dhe balancimi ne ceshtjet seksuale dhe te instiktit ne kuader te familjes eshte nje pergjigje e pershtateshme per mardheniet midis femres dhe mashkullit, pasi kjo eshte ne interes te femres, mashkullit dhe te tere shoqerise. Ne qofte se shoqeria e sotme do te studioje programet e islamit ne drejtim te mardhenieve femer-mashkull do te ndjeje me nga afer perfitimet e medha te tyre.

Autor i tex..
                   ://DURIM GERGURI//:

This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free