Durim Gerguri
Feja dhe Shkenca

Sekreti rrejshem ne piramida

>Ketu mund 'jen' disa thenje jo te sakta,dhe genjeshtra<
>>e disa te tjera nga pikpamja e sakt shkencore<<

    ARKEOOLGOASTRONOMET E VJETER EGJIPTJAN
              (thenje nga pikpamja e tyre dhe shkences)

Universit është një vend shumë të rrezikshme, si historianët, astronomët dhe të tjerët janë zbuluar.
Ndikimet e objekteve masive nga meteorites jashtme-hapësirë, kometat dhe asteroids-kanë luajtur një rol kyç në parahistorinë e Tokës, dhe kanë ndikuar edhe historike herë-në Egjipt të lashtë, për shembull. Incidentet e tilla janë në kohë të qenë katastrofike, dhe mund të jetë kështu përsëri në të ardhmen e afërt. Një incident i rëndë mund të shkaktojë mjaft të Tokës që të bëhet një planet të vdekur, me jetën ndoshta vetëm bakteriale mbijetuar.

Ka miliarda kometa, sipas shkencëtarëve, në atë që quhet cloud Oort, arrin në largësinë më të sistemit diellor. Disa nga këto mund të jenë supercomets (në vend të quajtur euphemistically "dwarves akull"), monsters frikshme që mund të jetë qindra milje në diametër, disa edhe deri në rreth 600 kilometra tani janë vërejtur në Kuiper Belt, gjysma e diametrit të Plutoni.

 

Dhe kohë pas kohe, këto kometa dhe supercomets janë të shqetësuar nga orbita e tyre normale dhe të vijnë të udhëtojnë në sistemin e brendshëm diellor, Toka ku banon.

Një shumëllojshmëri e ndikimeve gravitacionale janë menduar për të luajtur një pjesë në turbullues Oort objekte cloud mënyrë që orbita e tyre të ri të kryer ato në Sistemin Diellor brendshme. Këto përfshijnë yje kalon, ashtu-quajtur "gjigandi re molekulare" (ose GMCs, të cilat janë quajtur të dobët, pasi ato kanë shumë më tepër se vetëm molekula në to, duke përfshirë, ndoshta, planetoids gjigand dhe protostars, padyshim ata kanë shumë pak ngjashmëri me retë tokësor) dhe forcat për shkak të baticës fryrje galaktik dhe armëve spirale e Milky Way.

 

Për shembull, sipas Enciklopedia e Astrobiology, Astronomi dhe Spaceflight:

Një yll që afrohet Dielli brenda rreth distancë e cloud Oort mund të rrisë shkallën e pasazhe kometë në afërsi të Tokës nga një faktor i 300 për 2-3000000 vjet, kështu që në masë të madhe duke rritur rrezikun e një ndikim katastrofike.

Astronomët besojnë se nuk mund të ekzistojnë edhe kometa ndëryjor, bashkangjitur pa yll, whizzing rreth në galaktikë me shpejtësi të pabesueshme, ndoshta shkon rrugën tonë.

Një kometë tipike e sistemit diellor mund të kenë një shpejtësi prej 150.000 kilometra në orë kur ajo nears e Tokës. Energjia kinetike është aq e madhe se një ndikim do të jenë të krahasueshme me një shpërthim bombe me hidrogjen për kometë edhe një shumë të vogël.

Astronomet na tregoni se ka më shumë se 100.000 "pranë-Earth" asteroids i madh sa të kërcënojnë planetin tonë me një ndikim më të madh se sa bomba më e madhe e ndërtuar ndonjëherë-H. Për më tepër, ka rreth një shans në 10 se një objekt të këtij lloji mund të bie në tokë diku në 100 vitet e ardhshme.

Përveç kometa dhe asteroids, nuk besohet të jenë disa objekte shumë të veçanta që mund të bie në Tokë, dhe mund të keni bërë kështu. Për shembull, "strangelets" përbëhet nga çështje rradhe do të mund të udhëtojnë në afërsi të tanë me shpejtësi prej 900.000 kilometra në orë. Densitet i tillë strangelet një do të jetë 10.000.000 milion herë që të plumbit.

Shkencëtarët kanë gjetur se planetit tonë ka përjetuar episode ciklik e bombardimeve dhe zhdukjes në intervale të rregullta gjatë 100 milion vjet-veçanërisht 94500000 viteve të kaluara më parë, 65 milion vjet më parë (rast duke shkaktuar zhdukjen e dinosaurëve dhe shumë lloje të tjera), dhe 36900000 vjet më parë. Cikli i ka një bazë rrahje "" prej 30 milion vjet me devijim standard të çdo episod individi duke u 9.000.000 vjet.

Në Anglisht thjeshtë kjo do të thotë se nëse e sheh në ciklin e gjatë një periudhe mjaft të gjatë kohore, disa qindra milion vjet-ju do të gjeni se bombardimeve të lidhura dhe episode zhdukjen e bëjnë të ndodhë me rreth intervale 30-milion-vjeçar, por që mund të hendekut të bëhet aq e vogël sa 21.000.000 vjet në disa raste, apo aq i madh sa 39.000.000 vjet në të tjerët.

Pas kthimit të fundit 100000000 vjet ne kemi gjetur se intervale midis ngjarjeve të zhduken kanë qenë vazhdimisht në këtë varg. Midis 94500000 vjet më parë dhe 65 milion vjet më parë kjo shifër punon jashtë në 29.500.000 vjet. Midis 65000000 vjet më parë dhe 36.900.000 vjet më parë kjo shifër punon jashtë në 28.100.000 vjet.

 

Që ne e dimë se bombardimeve janë shkaktuar nga valët e materiale galaktik që përmbyt tërë sistemin diellor, jo vetëm pranë-Tokë hapësirë-ne, mendoj se është një mend mirë se Marsi, dhe Hëna, do të kishte përjetuar episode bombardim, pretty much në bashku me të Tokës, në rreth 94,5, 65 dhe 36.900.000 vjet më parë. Kjo tashmë është konfirmuar në rastin e Hënës.

Është shumë e mundshme, nga dëshmitë në dispozicion, që Marsi dhe Toka dhe hënave të tyre me përvojë episode bombardimet në rreth 94,5, 65, dhe 36.900.000 vjet më parë. Lexuesi do të vini re se intervali përfundimtar, nga 36.900.000 vjet më parë deri deri më sot, është më shumë se dy e mëparshme. Në të vërtetë, është tejet i afërt për kufizimin ekstrem e sipërme të viteve-39000000 ciklit.

Ne mund të jetë pranë përfundimit të asaj që tashmë është filluar të duket si një periudhë atipike dhe tepër e qetësi.

Ata (sidomos duke përfshirë shumicën e astronomët themelimit) të cilët besonin se kometa janë të parrezikshëm marrë një telefonatë wakeup befasuese disa vite më parë. Më 16 korrik, 1994, një pjesë e vogël, kometë fragmentuara quajtur këpucar-Levy u përplas në Jupiter. E dyta vetëm e 20 fragmente shkaktuar një shpërthim ekuivalent me 250 milion ton TNT-disa herë më i fuqishëm se arsenalit bërthamor të gjithë së Tokës vënë së bashku. Nëse kjo kometë e vogël e kishte goditur në Tokë në vend të Jupiterit, është e tmerrshme të mendosh se çfarë dëme që do të kishte shkaktuar. Ajo filloi të agimit të gjithë se Toka është një planet të pambrojtur nën qiellin ndonjëherë-i zemëruar.

Në fakt, astronomët nuk duhet të ketë qenë i habitur kaq. Ata kishin shembull para, më 25 qershor 1178, i ashtuquajtur Canterbury ngjarje, kur vëzhguesit panë një dukuri të çuditshme në Hënë, që vetëm mund të ketë qenë rezultatet cataclysmic e një përplasje në mes të Hënës dhe një objekt i madh fluturuar përmes hapësirë, të tilla si një kometë apo një asteroid.

 

Ajo ishte e vendosur në 1976 nga astronomi amerikan Hartung Jack se ky ndikim gdhendur nga krater hënor të njohur si Giordano Bruno-quajtur, për ironi, për heretik italian djegur në rrezik në 1600 për professing ekzistenca e planeteve të tjera të banuara me se e Tokës. Ajo ishte një fije floku për të Tokës, që nga bolid, 1 çfarëdo që ishte, shumë lehtë mund të ketë goditur planetin tonë, një objektiv në mënyrë të konsiderueshme më i madh se Hëna.

 

Sikur të bërë këtë, ajo mund të kishte bërë një krater rreth shtatë kilometra në diametër, si ajo e ka bërë në Hënë. "Tokës pranë objektit" përfshirë këtu është llogaritur që të ketë qenë rreth një milje dhe një e katërta në diametër, dhe shpërtheu me energji e një 100000 megatons pabesueshme të TNT. Është e lehtë të shikoni se pse disa historianë mendojnë qytetërimit mund të kishte qenë lehtësisht spastruan në 1178 kishte goditur bolid Tokë në vend të Hënës.

Pastaj erdhi një tjetër "shtënë paralajmëruese," Event Tunguska në Siberi më 30 qershor, 1908. Analiza e mostrave pemë në zonën nga Menotti Galli në Universitetin e Bolonjës në 1991 nxorri përqëndrime të fuqishme të bakrit, ari dhe nikel, duke sugjeruar se objekti, i cili shpërtheu në qiell, pa shkaktuar një krater, ishte një meteor ose kometë fragment , e jo (si disa kishin spekuluar), një vrimë e zezë, një pjesë e antimatter ose mosfunksionimi huajin anije kozmike disk.

Kur objekti shpërtheu, rreth 07:17, kjo shkaktoi një zhurmë shurdhues që mund të dëgjohet 200 kilometra larg. Mbi Tunguska, një flakë zjarri ose shtyllë e qëlluar deri në një lartësi prej 12 kilometra, e ndjekur nga një ndërtesë e re gjigand tym nga djegia e pyjeve. Një sipërfaqe prej rreth 4000 kilometra katrore pyje ishte shkatërruar.

 

Mijëra e pemëve u thyen poshtë dhe e la shtrirë në tokë duke treguar larg nga "niveli zero", ndërsa të tjerët u këput në gjysmë ose hequr të gjitha gjethet e tyre. Një tufë renë e 1500 kafshëve u shfarosën, vetëm kafshët e vrara pak i pjekur u gjetën kurrë. Sikur kjo ngjarje katastrofike ka ndodhur mbi Moskë apo New York City, historia do të kishte qenë të ndryshme.

Marsi është një rast tjetër në pikë. Nëse ju studim sipërfaqen e planetit, duket se gati tërë korja është disi e humbur nga një hemisferë marsian. A ishte ai lulëzim jashtë në një ndikim të madh me një "objekt pranë Marsi"? Përveç kësaj, eksplorimet e fundit robotik e planetit të kuq kanë konfirmuar atë që tashmë ishte shumë e qartë: Mars sapo kishte sasi të mëdha të ujit sipërfaqësor, duke e bërë atë një planet me sa duket e përshtatshme për jetën e disa lloj.

 

Ajo gjithashtu mund të ketë pasur më shumë një atmosferë para se të ndikim të madh.

Çfarë ndodhi me format më të lartë të jetës në Mars, në qoftë se të tilla kanë ekzistuar ndonjëherë?

A ishin ata të shkatërruar së bashku me gjysmën e sipërfaqes së planetare?

Dhe e bëri këtë të ndodhë mijëra kohët e fundit-ndoshta vetëm dy vjet më parë?

Ajo përdoret për të menduar se Marsi është vrarë miliona vjet më parë, por tani shkencëtarët nuk janë aq të sigurt.

Ne jemi duke jetuar në kohë të huazuar, të vërtetë. Kështu, ndërsa qielli nuk mund të bie për momentin, që lexuesi duhet t'i dëgjojë me një kokërr kripë për ata optimistë që nuk thonë për t'u shqetësuar, sepse asgjë serioze do të ndodhë për miliona apo miliarda vjet. Dhe ndoshta të parëve të mund të na tha diçka në lidhje me këtë rrezik.


ARCHEOASTRONOMY & egjiptianët e lashtë

Egjiptianët e lashtë duket të ketë njohur një shumë befasues rreth universit, të cilat shkenca moderne perëndimore është vetëm fillimi për të mësuar. Por njohuritë e tyre është shprehur në disi i panjohur, në gjuhën poetike. Egjiptianët e përshkruar Dielli, për shembull, si një udhëtar mbi ujërat e gremines, e cila mund të merret si përfaqësojnë zbrazëti e gjerë e hapësirës e jashtme:

Burrat lavdërim ty në emrin tënd të Ra. . . . Miliona vjet kanë shkuar në mbarë botën, unë nuk mund të them numrin e atyre me të cilën ti ke kaluar. . . . Ti i lë mënjanë dhe të udhëtimit pe nëpër hapësirat e pallogaritur që kërkon miliona e qindra mijëra vjet për të kaluar gjatë. . . . mënyrë Ti steerest tënde nëpër gremine i holluar me ujë në vendin që lovest ti. . . dhe pastaj e bën atë lavaman poshtë dhe të bëjë një fund të orëve.

Edhe pse teksti është nga Libri i vdekur, ai shpreh idetë janë të habitshme të ngjashme me ato të astronomët moderne. shkencëtarët perëndimorë kanë mësuar se çdo gjë në univers, duke përfshirë Die, është në lëvizje.

 

Si dielli bën rrugën e tij rreth bërthamës galaktik, ajo është me të vërtetë një udhëtar nëpërmjet "hapësirave të patreguar" që kërkojnë fjalë për fjalë miliona vjet për të "vdes."

 

(Por një duhet të pyes veten se si egjiptianët e lashtë e dinte këtë. A ata ruajnë njohuritë e një qytetërimi edhe më të lashtë, të cilit shumë emër është humbur për ne? Nuk është një shkollë e mendimit se nuk mund të ketë qenë një qytetërim botëror, ndoshta gjatë moshën e fundit akull, i cili u vra në një përmbytje, por mund të ketë lënë ndonjë gjurmë të ekzistencës së saj dhe të akumuluar dituri.)

Një numër i mocioneve të ndryshme janë të përfshirë në lëvizjen e Diellit, disa nga të cilat ndikojnë në rrezikun e një ndikim katastrofike që përfshin të Tokës dhe një kometë apo një asteroid i madh. Vizatim me të gjithë sistemin diellor, duke përfshirë natyrisht të gjitha kometat e cloud Oort dhe Kuiper Belt, Die është mbyllur në një orbitë të madhe rreth bërthamë galaktik e Milky Way, përfundimin çdo revolucion në një periudhë prej rreth 250.000.000 vjet.

 

Që udhëtojnë me shpejtësinë fantastike e rreth 140 milje në sekondë, që ka kaluar kohët e fundit nëpër krahun e spirales Orioni e galaktikës tonë, në buzë të brendshëm të cilat ajo tani qëndron. Ka shumë më tepër në orbitën e Diellit se sa kjo, por lexuesit e interesuar mund të kthehet në disa teksteve të astronomisë apo web faqet për informacion të detajuar.

Si Die kalon nëpër të armëve të galaktikë spirale, dhe përmes retë gjigande molekulare, kometa janë të trazuar, dhe disa janë të shkaktuara në kokë në sistemin e brendshëm diellor, ku Toka dhe fqinjët e saj banojnë. Me kalimin e kohës, kometa prishen në meteorë, ndoshta asteroids dhe fragmente të tjera, të cilat pastaj mund të lësho earthlings pa dashje.

Egjipti i lashtë ruhet besimet komplekse në lidhje me krijimin ciklik dhe shkatërrimin e botës. Pak i njohur Edfu Tekste flasin për ndërtim të një moshe të artë të largët, mijëra vjet më parë, kur zotat e tyre ka jetuar në një ishull-"Atdheut e Ones Primeval."

 

Tekstet e na tregoni këtë ishull u shkatërrua plotësisht në një stuhi e tmerrshme dhe përmbytjet e shkaktuara nga "një gjarpër i madh." Pjesa më e madhe e "banorëve hyjnore" u mbytur, por të mbijetuarit e kataklizëm u vendos në Egjipt, ku u bë i njohur si "zotat ndërtues," i cili modës në kohë të hershëm, e "Lordëve të lehta."

 

Sipas teksteve Edfu, ishte këto të mbijetuarit të cilët të vendosur nga themelet e të gjitha piramidat ardhmen dhe tempujt e Egjiptit dhe që dhënë e fesë që shumë më vonë do të praktikohen në të gjithë vendin nën sundimin gjysmë-hyjnore e faraonëve.

Benben ishte një gur i shenjtë zezë metalike në Heliopolis që simbolizoi tumë hershëm. Lidhur me u feniks egjiptian, të quajtur benbennet apo zog bennu. Benben ishte ndoshta një meteorit hekuri, dhe benbennet mund të ketë simbolizoi edhe një kometë (të dyja "fluturojë" nëpër qiell).

 

Benben besohet të jetë paraardhës dhe model për sy obelisqe famshme dhe piramidat e Egjiptit. Capstone praruar të vendoset në krye të çdo piramidale apo lapidar ishte i njohur si një benbenet. Guri origjinale në Heliopolis, besohet të ketë qenë pika në të cilën rrezet e diellit në rritje të parë ra, dhe kultit të tij duket se datojnë që të dinastisë së pari, nëse jo më herët.

600 folurit e tekstit Piramida thotë:

"O Atum-Khoprer, ju bë të lartë në lartësi, që u ngrit si-gur bnbn në feudali i Feniksit në Të." 2

Është sugjeruar nga Graham Hancock qe feniks egjiptian mund të simbolizojë një kometë, dhe guri benben mund të jetë një asteroid ose mega-metorite pjellë nga ajo kometë vrasës.

Tekstet gnostik, shkruhet në Egjipt në shekujt e para të mijëvjeçarit të parë pas Krishtit, na tregoni se kataklizëm globale mend si përmbytjes së Nuhut u nuk shkaktohet nga Perëndia për të ndëshkuar të keqen, por ishte e punuar nga forcat e errësirës për të ndëshkuar para përmbytjes së botës njerëzimit për të patur aspironte për një shtet të larta të zhvillimit shkencor dhe shpirtërore dhe "për të marrë dritën" që ishte në rritje në mesin e njerëzve. Kjo errësirë në pjesë shumë e madhe arriti të bërë.

Ajo ishte jo vetëm egjiptianët e lashtë që ishin të prirur për respektimin dhe parashikuar goditjet në mes të Tokës dhe objekteve nga hapësira e jashtme.

Duncan Steel, drejtor i Spaceguard Australi dhe zëvendëspresident i Fondacionit Spaceguard, hypothesizes se Stonehenge unë (mishërimit të hershme të njohur të Stonehenge, e cila u pasua nga Stonehenge II dhe III Stonehenge) mund të jetë ndërtuar nga njerëz të Windmill Hill (një grup britanik që i parapriu njerëzit beker, i cili nga ana e tij i parapriu Kelts) si një observatori të specializuar që i aktivizuar britanikë e lashtë për të parashikuar goditjet e Tokës me pas e mbeturinave cometary, të cilat mund të kenë qenë shoqëruar me ngjarje të shumta Tunguska-lloj.

 

Ai më tej me dije se me parashikim të ngjarjeve të tilla, njerëzit e fshehur në strehime ne tani telefonatë të gjatë dhe të rrumbullakët barrows, dhe se zhvillimet e më vonë në Stonehenge (faza II dhe II), nga populli beker ishin rezultat i një keqinterpretim të Qëllimi fillestar i vendit në drejtim të hënor dhe vëzhgimet diellore.

ndikim Cometary po fiton terren si një shpjegim të rënies së civilizimeve, shkruan Benny Peiser, një historian dhe antropolog në Universitetin Liverpool John Moores.

Në rreth 1200 pes, shumë qytetërimeve u shkatërrua në lidhje me të njëjtën kohë.

 

Disaster morën,

the Mykenaens e Greqisë

Hittites e Anatolia

Mbretëria e egjiptian të reja

Mosha fund të bronzit Palestinë

dinastia Shang e Kinës

Arsyet për këto të gjerë dhe me sa duket njëkohshëm fatkeqësive, që përkoi edhe me ndryshimet e kulturave dhe shoqërive gjetkë, si në Britani, kanë qenë prej kohësh një mister. shpjegime tradicionale përfshijnë luftë, uri, dhe më së fundi "kolaps të sistemit", por mungesa e dukshme e të dhënave arkeologjike të drejtpërdrejtë ose me shkrim për shkaqet, në krahasim me pasojat, i ka udhëhequr shumë arkeologëve dhe historianëve në një supozim dha dorëheqjen që nuk ka shpjegim të caktuara mund të gjetur.

Disa dekada më parë, kërkimin për të dhëna kaluar kryesisht në duart e shkencëtarëve natyrore. Hulumtuesit filluan të gjeni një gamë e të dhënave që sugjeron se shkaqet natyrore, në vend se veprimet e njeriut, mund të ketë qenë fillimisht përgjegjës. Nuk filloi të flasim për ndryshimin e klimës, aktiviteti vullkanik dhe tërmete dhe disa i këtij materiali ka gjetur rrugën e saj tani në llogaritë standarde historike të periudhës.

Disa studiues favorizuar një lloj të shkaktojë natyrore, të tjerët favorizuar një tjetër, dhe problemi mbeti se nuk ka shpjegim të vetëm u shfaq në llogari për të gjitha dëshmitë.

Gjatë 15 viteve të fundit apo më shumë, megjithatë, një "re" lloj i katastrofave natyrore është diskutuar shumë dhe ka filluar të konsiderohet, nga shumë studiues, si shpjegimi më i mundshëm vetëm për kolaps të përhapura dhe të njëkohshme kulturore, por jo vetëm në Epoka e bronzit, por në një tjetër herë si.

 

Teoria e re-e cila është se këto fatkeqësi kulturore janë shkaktuar nga ndikimi i kometa ose llojet e tjera të mbeturinave kozmike në Tokë, është avancuar kryesisht nga astronomët dhe mbetet pothuajse i panjohur në mesin e arkeologëve (përjashtime përfshijnë dendrochronologist Prof Mike Baillie e Mbretëreshës Universiteti, Belfast, dhe Dr Euan Mackie në Universitetin e Glasgow).

Gjueti për shkaqe natyrore për këto fatkeqësitë filloi kur shquar arkeolog Klod Schaeffer e Francës botuar Stratigraphie Comparée chronologie et de l'Asie occidentale (1948). Schaeffer analizuar dhe krahasuar me shtresat e shkatërrimi i më shumë se 40 vende në të Afërt dhe Lindja e Mesme, nga Troy në Tepe Hissar në Detin Kaspik. Ai ishte dijetar i parë për të zbuluar se të gjitha ishin shkatërruar tërësisht disa herë, me sa duket në valë të njëkohshme të shkatërrimit. (Fakti është ende njihet pak.)

Për shkak të dëmit të tepruar dhe nuk tregojnë shenja të përfshirjes ushtarake ose të tjera njerëzore, ai argumentoi se tërmetet mund të ketë qenë faktori përgjegjës për këto cataclysms. Schaeffer, megjithatë, për disa arsye, nuk është marrë seriozisht në atë kohë nga bota e shkencës.

 

Por që atëherë, shkencëtarët kanë zbuluar prova të gjerë dhe të qartë për ndryshimin e klimës papritur, ndryshon papritur nivelin e detit, inundations katastrofike, aktiviteti sizmik i përhapur dhe dëshmi për aktivitet masiv vullkanike në periudha të ndryshme që nga mosha akull e fundit.

Dijetarët të cilët, pas Schaeffer, shembja tërmetet favor si shkaku kryesor i qytetërimit argumentojnë se bota mund të presim tërmete të madhe çdo 1,000-2,000 vjet, duke çuar në braktisjen e gjerë e të qyteteve. Dijetarët të cilët preferojnë ndryshimin e klimës si shkaktar kryesor të argumentojnë se thatësirave të rënda të shkaktuara bujqësisë të dështojë.

Por ajo që ishte shkaku themelor i këtyre tërmeteve, ndonjë shpërthim, valët e baticës, zjarre dhe ndryshimet klimatike? Në një libër pioniere, bombardohet Tokë, René Gallant e Belgjikës sugjeruar një arsye extraterrestrial.

 

Deri në fund të viteve 1970, astronomët britanikë Viktor Clube dhe Bill Napier e Oxford University kishin filluar të hetojë ndikimin cometary si shkaku i fundit. Në 1980, fizikan Luis Alvarez dhe kolegët e tij të botuar gazeta e tyre të famshëm në Shkenca që argumentoi një ndikim të kozmik i kishte çuar në zhdukjen e dinosaurëve.

 

Ata treguan se sasi të mëdha të Iridiumi element i pranishëm në shtresat gjeologjike daton prej rreth 65.000.000 p.e.s. kishte një origjinë kozmik.
 


-------------------------------------------------- ------------------------------


Gazeta Alvarez kishte ndikim të madh dhe stimuluar hulumtime të mëtutjeshme nga astronomët britanikë të tilla si Clube dhe Napier, Prof Mark Bailey e Observatorit Armagh, Duncan Steel e Spaceguard Australi dhe astronom më i njohur britanik, Sir Fred Hoyle. Të gjitha trena tani parashikojnë të mbeturinave cometary, e cila në mënyrë të përsëritur të ballafaqohen në Tokë.

tiny particles material kozmik të depërtojnë në atmosferë çdo ditë. Por herë pas here, objektet kozmike që arriti midis 100 dhe disa qindra oborre në diametër ose më shumë grevë të Tokës, dhe këta mund të kenë efekte katastrofike në sistemin tonë ekologjik, me shpërthime të multimegaton që shkatërron veçoritë natyrore dhe kulturore, mbi sipërfaqen e Tokës me anë të baticës -valë "përmbytje, shpërthime zjarri dhe dëmtime sizmike.

Asteroids apo kometat që birë atmosfera e sipërme ose mund të grevës sipërfaqes së Tokës dhe të lënë një krater ndikim, të tilla si krater të njohur Barringer (që përdoret për të quajtur "Meteor Crater") në Arizona, të shkaktuara nga një hekur asteroid rreth 50.000 vjet më parë. kratereve Së paku 10 ndikimin e gjithë botës nga data pas moshës fundit akull.

Nga ana tjetër, bolides mund të shpërthejnë në ajër. Një shembull i kohëve të fundit-Event Tunguska (shpjeguar më herët), ka ndodhur në 1908 mbi Siberi, kur një bolid shpërtheu rreth tre kilometra mbi tokë. Trupi kozmik, edhe pse mendohet të matet vetëm 60 oborre të gjithë, kishte një ndikim të energjisë prej rreth 20-40 megatons, deri në tre herë më të mëdha si p.sh. Arizona (rreth 15 megatons), dhe ishte e barabartë me shpërthimin e rreth 2.000 Hiroshima-size bomba bërthamore, edhe pse nuk ka pasur ndikim aktuale fizike në sipërfaqen e tokës.

 

(Lëndë që shkatërroi dinosaurët, nga krahasimi, mendohet të ketë pasur një diametër prej rreth gjashtë kilometra.)

 

Një shpërthim cometary të vogla, me disa aspekte të mistershme, ndodhi mbi pjesën e sipërme të rainforest Amazonian braziliane në 1930, dhe të përfshirë dukshëm tre bolides të veçanta. Një tjetër objekt hapësirë goditi Guiana Britanike në 1935, dhe Brazili u godit përsëri në 1995 në shtetin verilindor të Piaui.

Deri kohët e fundit, në rrjedhën astronomike ishte mjaft kritik Clube dhe Hipoteza gjigand Napier e kometë. Megjithatë, rrëzimin e kometë këpucar-Levy më 9 Jupiteri në 1994 ka çuar në një ndryshim në qëndrimet. Kometë, shikuar nga observatories të botës, u pa e ndarë në 20 copë dhe u përplas në pjesë të ndryshme të planetit për një periudhë prej disa ditësh. Një ndikim të ngjashëm në Tokë do të ishte shkatërruese.

Sipas njohurive të tanishme, ndikimet Tunguska si ndodhin çdo 100 vjet apo më shumë. Është, pra, nuk farfetched të supozoj se një super-Tunguska mund të ndodhë çdo vjet 2000, 3000 ose 5000 dhe do të jetë në gjendje të shkaktuar kriza ekologjike në një kontinentale ose madje edhe në shkallë globale. Në të kaluarën, skeptikët kanë kërkuar dëshmi e një krater para se do të pranojë një argument i ndikimit kozmik, por kjo kuptohet tani se nuk krater është e nevojshme për pasojat katastrofale që të pasojnë.

Çfarë do të mbajë të ardhmen?

 

Askush nuk mund të them. Por, për një siguri, qeveria duhet të jetë derdhje të një pjesë të madhe të parave të saj në hapësirë e monitorimit të afërt-Tokë përgatitjen e objekteve dhe metodat për të shmangur rrezikun nga deflecting objekte ose nga disa mjete të tjera. (NASA shpenzon më pak se një e njëmijtë të buxhetit të tij për këtë problem, edhe pse ai mund t'i jepte fund e qytetërimit.)

 

Astronomet na tregoni se një asteroid i caktuar si 2001PM9 mund të goditur të Tokës në 2005, nuk na jep ne shumë kohë për t'u përgatitur. Ata gjithashtu paralajmërojnë se një tjetër objekt, 2002NT7, është për shkak të ndikimit të Tokës në 2019. Në të ardhmen më të largët, 1950DA asteroid pritet të goditur Tokë në 2880. Le të shpresojmë që kemi një shekuj disa ose të paktën disa dekada për t'u përgatitur për atë që gjithnjë e më duket të jetë një pashmangshëm.

Autor i tex..
                   ://DURIM GERGURI//:
This website was created for free with Own-Free-Website.com. Would you also like to have your own website?
Sign up for free